Jesienne ciasto bezglutenowe

PRZEPIS NA JESIENNE CIASTO BEZGLUTENOWE:

CIASTO BEZGLUTENOWE – SKŁADNIKI:

 

  • 250 g mąki owsianej bezglutenowej (osoby na diecie bezglutenowej wybierają bezglutenowe)

  • 250 g mąki gryczanej (osoby na diecie bezglutenowej wybierają bezglutenowe)

  • 1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej (maki ziemniaczanej) lub 3 ubite z cukrem jajka (opcja)

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego lub zwykłego (20 ml)

  • 1/2 łyżka cynamonu

  • 500 litr mleka roślinnego dowolnego (może być też zwierzęce) +/- 100 ml do konsystencji

  • 60 ml oleju

  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego

  • 3 jabłka (można oczywiście skorzystać z innych sezonowych owoców, my polecamy z jabłkamiJ )

  • do podania klasycznie lody waniliowe, syrop klonowy lub miód

 

JESIENNE CIASTO BEZGLUTENOWE –  PRZEPIS:

  • Do miski wysapujemy suche składniki: mąki, proszek do pieczenia, cukier, cynamon. Mieszamy – najlepiej dłońmi. Dolewamy mleko, olej i mieszamy ponownie. Właśnie taką konsystencję powinniśmy utrzymać do końca. Odstawiam na 10 minut. Zacznie gęstnieć, dlatego po 10-15 minutach dolewam wodę lub mleko.

  • Jabłka kroimy na ósemeczki, usuwamy gniazda nasienne.

  • Blachę do pieczenia smarujemy olejem i wysypujemy dowolną mąką (tylko NIE ziemniaczaną). Wylewamyy ciasto na blachę, delikatnie rozprowadzamy, wygładzamy i układamy jabłka wedle uznania.

  • Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na około 65 minut. Sprawdzamy patykiem czy jest suche. Jeśli tak, wyjmujemy, lekko studzimy i podajemy!

 

       SMACZNEGO!!!

 

11 października 2018

Strona stworzona w kreatorze www WebWave.