Krem pomidorowo-dyniowy

Lubicie zupy?

 

 

 

Dziś w roli głównej pomidor i dynia - świeże warzywa najlepsze o tej porze roku.

Dania jednogarnkowe to nie tylko wygoda, ale rozgrzewający i mocno esencjonalny sposób na zbliżające się chłodne wieczory i poranki.

 

 

Zupa krem pomidorowo-dyniowa

 

 

SKŁADNIKI:

1 kg dyni hokkaido

200g koncentratu pomidorowego lub passaty - najlepiej ze świeżych pomidorów

2 ziemniaki

1 cebula

1 marchewka

1 pietruszka

kawałek selera (wystarczy ćwiartka średniego)

1 łyżka masła

sól

pieprz

chili

5 sztuk ziela angielskiego

liść laurowy

pęczek koperku – tylko do gotowania

 

 

 

PRZEPIS:

Cebulę trzeba obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.

Ziemniaki, dynię, marchew, pietruszkę, selera należy obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka razem z cebulą, zalać wodą (tylko tyle by warzywa były przykryte).

Dodać przyprawy i gotować ok 25 min aż warzywa będą miękkie.

Dla jeszcze lepszego aromatu warto dorzucić na czas gotowania pęczek koperku, który należy wyjąć przed zblendowaniem zupy.

Wyłowić ziele angielskie i liść laurowy, dodać koncentrat pomidorowy lub passatę, zupę zmiksować na gładki krem, finalnie doprawić do smaku.

Dla dopełnienia całości można opcjonalnie dodać odrobinę mleka kokosowego  lub kleks kwaśnej śmietany do podania zupy.

Pyszne grzanki z pieczywa razowego, prażone nasiona dyni lub/i słonecznika…do wyboru.

Mniam…smacznego!

 

18 października 2018

Strona stworzona w kreatorze www WebWave.