Risotto z kurkami dla całej rodziny

Risotto to włoska klasyka, której zarówno przygotowanie jak degustowanie może być wspaniałym, rodzinnym doświadczeniem . Można je przyrządzić w pół godziny i nie potrzeba do tego szczególnych umiejętności kulinarnych. Przepis na risotto możemy modyfikować na wiele sposobów. Wszystko zależy od składników. Dzięki temu może powstać danie zarówno na codzienną kolację, jak i na uroczysty obiad. W tym wydaniu proponujemy risotto z kurkami i białym winem. Warto korzystać z  kurek, są nie tylko smaczne, ale w sezonie jesiennym możemy przygotowanie dania rozpocząć od wspólnego spaceru po lesie w ich poszukiwaniu.

 

SKŁADNIKI RISOTTO Z KURKAMI (4 porcje):

  • ok. 300 g kurek
  • ok 900 ml bulionu
  • 4 łyżki masła
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 400 g ryżu na risotto
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 8 łyżek tartego parmezanu
  • 1-2  ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy extra virgin
  • Garść posiekanej natki pietruszki
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Gałązka tymianku cytrynowego (opcjonalnie) lub pół łyżeczki skórki tartej z cytryny

 

PRZYGOTOWANIE:

Ugotować klasyczny bulion warzywny. Można to zrobić nawet kilka dni wcześniej.

Rozpoczynamy od oczyszczenia zebranych lub kupionych kurek.

Cebulkę kroimy w drobną kostkę.

Bulion zagotowujemy i cały czas trzymamy na malutkim ogniu.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i łyżkę oliwy. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy ją delikatnie na złoty kolor. Po chwili dodajemy  wyciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku, gałązkę tymianku cytrynowego.

Smażymy przez około 1 minutę i dodajemy kurki. Całość smażmy przez około 1-2 minuty. Mieszamy od czasu do czasu.

Dodajemy ryż i smażymy przez około 1-2 minuty, aż cały ryż pokryje się masłem.

Następnie wlewamy wino i czekamy kilka minut aż całe wino odparuje. Dodajemy gałkę muszkatołową.

Następnie wlewamy około 150 ml bulionu i gotujemy na małym ogniu. Trzeba pamiętać o mieszaniu od czasu do czasu. Ryż powinien wchłonąć cały bulion. Stopniowo dolewamy bulion w miarę jak ryż będzie go wchłaniał.

Gotowanie ryżu powinno zająć około 25-30 minut.

Gdy bulion zostanie cały wchłonięty (ryż nie powinien pływać w bulionie, ani też smażyć się, tylko cały czas lekko dusić), zdejmujemy z ognia, dodajemy parmezan i 2 łyżki masła.

Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 minuty. Przed podaniem wyjmujemy gałązkę tymianku

Resztę parmezanu i posiekaną natkę pietruszki, przebogatą w witaminę C, dekorujemy danie wedle uznania.

 

SMACZNEGOJ

 

25 października 2018

Strona stworzona w kreatorze www WebWave.